Nieuws

Zzp’ers onderschatten vaak de juridische risico’s die zij lopen

Bijna 50% van de gezinnen heeft voor een gezinsrechtsbijstandverzekering gekozen, terwijl slecht 1 op de 5 bedrijven gekozen voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Voor zzp’ers ligt dat zelfs nog lager, met slechts 17%. Hoe dat komt? Ondernemers onderschatten vaak de juridische risico’s die zij lopen. Dat blijkt uit onderzoek dat ARAG liet doen.

Ondanks dat de rechtsbijstandverzekering voor bedrijven (RVB) een belangrijk onderdeel kan zijn voor zzp’ers, sluiten zij vaak geen RVB af. Veel ondernemers vinden het lastig in te schatten met welke juridische risico’s je te maken kan krijgen. Deze onderschatting en de hoogte van de premie vormen dan de grootste obstakels, zo blijkt uit het onderzoek.

Juridisch complex

Op steeds meer terreinen vindt regulering door de overheid plaats, complexer en gedetailleerder. Het belang van recht en regels wordt steeds groter, met als doel dat de samenleving ook rechtvaardiger wordt. Maar de complexiteit van wet- en regelgeving maakt ook dat er steeds meer spanning en verwarring ontstaat bij zowel consumenten als bedrijven. En door de COVID-19 pandemie wordt dit alleen maar versterkt. Meer dan ooit krijgen mensen te maken met juridische geschillen. Zakelijk ontstaan er veel juridische vragen over bijvoorbeeld de NOW en TOZO, of de huur van een bedrijfspand.

Niet bij alle juridische geschillen gaat het om hoge kostenposten, maar vrijwel alle ondernemers krijgen over een periode van vijf jaar te maken met minimaal één juridisch geschil. Wat voor geschillen dat dan zijn? ARAG heeft een top 3 samengesteld van de zakelijke rechtsgebieden met de meest ingediende verzoeken van zzp’ers om juridische bijstand.

Top 3 rechtsgebieden voor juridische bijstand

1. Contractenrecht

Onder contractenrecht vallen contractuele geschillen. Ruim een derde van alle zakelijke geschillen gaat over contractafspraken. Daarmee staat contractenrecht met stip op nummer 1 in deze top 3.

Wanneer we het hebben over contractuele zakelijke geschillen, is daarbinnen de top 5:

1. Incassozaken
2. Overeenkomsten tussen bedrijven onderling (duurovereenkomst)
3. Aanneming van werk (van klein schilderwerk tot grote verbouwingen)
4. Opdracht zakelijk (bijv. accountant/notaris/verzekeringsadviseur)
5. Inkoop van handelsgoederen

2. Verkeersrecht

Verkeerszaken hebben vooral betrekking op geschillen die ontstaan na een aanrijding en op letselschades.

3. Huurrecht

Dit zijn geschillen die te maken hebben met de bedrijfsruimte. Denk hierbij aan opzegging van de huur maar ook over gebreken, onderhoud en renovatie van het pand. In ruim 30% van deze geschillen betreft het een winkelbedrijfsruimte.

ZZP Nederland biedt haar abonnees meer informatie over zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen en het afsluiten ervan via deze pagina. Naast zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen biedt ZZP Nederland ook een juridisch abonnement waar ondernemers met hun juridische vragen terechtkunnen. 

Bron
Arag
Geplaatst op 11 mei 2021