ZZP´ers verzekeren zich erg slecht

EIM/ZZP Nederland

ZZP Nederland is niet geschrokken van de cijfers van een onderzoek van het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM) in opdracht van de Kamer van Koophandel. Hieruit blijkt dat één op de drie zelfstandigen zonder personeel zich, op de verplichte ziektekostenverzekering na, nergens voor heeft verzekerd.

Vervelende ervaringen
ZZP Nederland krijgt dagelijks ondernemers aan de lijn die in de problemen zijn gekomen omdat ze niet goed verzekerd zijn. Dit gaat vaak om een rechtsbijstandsverzekering of een incassoverzekering. Maar ook tragische verhalen van zzp´ers die arbeidsongeschikt zijn geworden en er dan keihard achter komen dat er echt geen vangnet is voor zzp´ers buiten de bijstand. Leo Kits van ZZP Nederland: ´Het ene verhaal is nog meeslepender dan het andere, maar als puntje bij paaltje komt is de vraag altijd hetzelfde. Bent u niet verzekerd? 

ZZP'ers in problemen door niet verzekerd zijn
Van het ene op het andere moment komt een ondernemer er dan achter hoe belangrijk het is om goed verzekerd te zijn. Natuurlijk kennen wij ook de verhalen wel van zzp´ers die denken ´zoiets overkomt mij niet´ en de ondernemers die bewust het risico lopen zich niet te verzekeren omdat verzekeringen te duur zijn. Ons advies is om minimaal een bedrijfsaansprakelijkheids-, rechtsbijstands- en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Voldoende mogelijkheden voor ZZP verzekeringen
Er zijn volgens ZZP Nederland voldoende alternatieve verzekeringen, waarmee arbeidsongeschiktheid betaalbaar te verzekeren valt. Voor de rechtsbijstandsverzekering zijn we bezig om aangesloten zelfstandigen die in de problemen komen en niet verzekerd zijn alsnog via voordelige tarieven aan een goede jurist te helpen. Natuurlijk zijn er veel meer verzekeringen, maar daarvoor geldt van persoon tot persoon of de verzekering wel of niet van belang is.´ Zie het ZZP verzekeringoverzicht

Meer verzekeringen
Van de zzp'ers met een ziektekostenpolis is 17% verzekerd voor kortlopende ziektes en 51% voor een langdurige ziekte. Verder heeft ruim de helft (52%) van de onderzochte groep een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid afgesloten. Andere voor de hand liggende polissen zoals voor beroepsaansprakelijkelijkheid, een inkomensverzekering en een pensioenpolis zijn niet in trek bij zelfstandigen, meldt de Kamer van Koophandel. Zo heeft slechts 23% een pensioenverzekering.

Nationale ZZP Infodagen geven duidelijkheid
ZZP Nederland organiseert een ZZP vakbeurs op zaterdag 15 en zondag 16 november waar mensen zich kunnen laten informeren over noodzekelijke verzekeringen zonder gladde verkoopverhalen te moeten aanhoren - Info

 

Deel deze pagina: