Tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2018

Ondernemen

De aangifte inkomstenbelasting over 2018 moet weer gedaan worden. Wij hebben een aantal hele belangrijke, nuttige en geld besparende tips voor je!

Tip 1: Maak een planning

Of je nu zelf je aangifte doet, of dat je het uitbesteedt, een goede planning voorkomt veel stress. Bepaal voor jezelf wanneer je de aangifte wilt doen en noteer dat moment in je agenda. Reken vanuit daar terug en bepaal wat je wanneer gedaan wilt hebben. Onderdelen die er in ieder geval in je planning moeten staan zijn:

  • Urenregistratie en kilometeradministratie up to date.
  • Boekhouding bijgewerkt.
  • Documenten verzameld (voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018; kopie laatste bankafschrift zakelijke rekening(en); kopie bankafschrift privérekeningen(en) van 1 januari 2018; jaaropgave hypotheek; WOZ-opgave; fiscale informatie fiscale partner; overzicht betaalde premies AOV; overzicht betaalde premies oudedagsvoorziening; overzicht werkzaamheden die op 31 december 2018 vooruit gefactureerd zijn en werkzaamheden die op 31 december al wel uitgevoerd maar nog niet gefactureerd zijn).

Tip 2: Zorg dat je bovenop de stapel ligt!

Voor je boekhouder/accountant ben jij één van de velen. En als zzp’er ben je meestal niet de allerbelangrijkste. Als je niets afspreekt, ligt jouw dossier straks onderop de stapel. Maak dus goede afspraken met je boekhouder/accountant. Doe dat nu, zodat ook jouw aangifte wordt ingepland!

Maak bijvoorbeeld onderstaande afspraken:

  • Wanneer lever jij alles aan?
  • Wat lever je dan precies aan?
  • Wanneer ontvang jij het eerste concept van de cijfers en de vragen die de boekhouder/accountant nog voor je heeft?
  • Wanneer reageer jij daar op?
  • Wanneer wordt de definitieve aangifte ingediend?
  • Nú is het juiste moment om deze afspraken te maken, dus: Pak de telefoon!

Tip 3: Houd rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Behalve dat we allemaal inkomstenbelasting moeten betalen, moeten we ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (zvw) betalen. Het is een hele mond vol, maar het komt erop neer dat je twee blauwe enveloppen ontvangt. En de inkomensafhankelijke bijdrage zvw kan oplopen tot ruim € 3.000 over 2018. Het is een behoorlijke tegenvaller als je die over het hoofd had gezien. Houd er dus in je hoofd en in je cashflowplanning rekening mee! In tip 10 vertellen we je hoe je berekent hoeveel jij moet reserveren voor de inkomensafhankelijke bijdrage zvw.

Tip 4: Zet het geld apart

Zet maandelijks geld apart zodat de blauwe envelop straks niet als een uiterst onaangename verrassing op de (digitale) deurmat ploft. Wil je weten hoeveel geld je iedere maand opzij moet zetten? Scrol dan snel naar tip 10! Je bent nu te laat om de IB voor 2018 te reserveren, maar start in ieder geval zo snel mogelijk met de reservering voor de aanslag 2019 zodat je volgend jaar super relaxt de aanslag betaalt!

Tip 5: Vraag uitstel aan

Weet je niet zeker of het gaat lukken om de aangifte tijdig (voor 1 mei 2019) te doen? Vraag dan uitstel aan. Dat kan door middel van een telefoontje naar 0800-0543. Als je je burgerservicenummer bij de hand hebt, heb je binnen 1 minuut uitstel tot 1 september 2018. Veel boekhouders vragen automatisch uitstel aan voor al hun klanten.

Tip 6: Lever alles in één keer volledig en goed aan

Het heen en weer mailen, de vragen als ‘ja maar dat had ik toch al doorgestuurd’ en het checken of alles compleet is, kosten veel geld en tijd. Je bespaart tijd, geld (met gemak honderden euro’s) en ergernis wanneer je alles in één keer, op tijd en goed inlevert:

Alles: Wat ‘alles’ is, verschilt per ondernemer. Je kunt je boekhouder/accountant vragen of hij een standaard aanleverlijstje heeft, maar je kunt die ook zelf maken en aan hem voorleggen.

In één keer: Verzamel alles in een (digitaal) mapje en lever het hele (digitale) mapje in één keer aan. Dan hoeft je boekhouder/accountant namelijk maar één keer te controleren of hij alles heeft. Dat scheelt opnieuw tijd en geld.

Op tijd: Wanneer je een opleverafspraak hebt gemaakt met je boekhouder/accountant (tip 2) dan is het essentieel dat je je hier aan houdt. Een boekhouder/accountant plant jouw aangifte in. Wanneer jij de spullen niet tijdig aanlevert, is het maar de vraag of hij een week later opnieuw tijd voor jouw aangifte kan inplannen. Het is waarschijnlijker dat jouw aangifte opnieuw moet worden ingepland; misschien wel enkele maanden later.

Goed: Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg dat je checkt en dubbelcheckt of je alles goed hebt aangeleverd. Het corrigeren van fouten kost altijd onevenredig meer tijd dan het in één keer goed doen. Een fout moet eerst ontdekt worden, daar moet met jou over gecommuniceerd worden, dan moet jij de juiste gegevens opnieuw aanleveren en dan moeten die opnieuw gecheckt worden. Zet die tijdsinvestering af tegen het uurtarief van je boekhouder/accountant en jouw eigen uurtarief en je weet wat de fout kostte…

Tip 7: Bereken vooraf globaal hoeveel je moet betalen!

Sommige ondernemers zeggen: “De aangifte inkomstenbelasting moet je gewoon zelf doen. Makkie. Je vult je getallen in en zet een paar vinkjes en klaar is Kees.” En daar zit een kern van waarheid in, het aangifteformulier van de belastingdienst wijst je de weg. Alleen; als je één vinkje vergeet, kost dat je zo een paar duizend euro. En als je niet weet hoe je de balans moet invoeren, ben je zo een dag (of meer!) aan het zweten boven je computer. De vraag is of je voordeliger uit bent als je de aangifte zelf doet. Wat je wel kunt doen, is voor een paar tientjes globaal uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen. Dat geeft rust en inzicht!

Tip 8: Check de aangifte!

En dan komt het moment dat jij conceptcijfers en de aangifte inkomstenbelasting krijgt aangeleverd. Sommige zzp’ers nemen de cijfers door, maar het gros van de zzp’ers gaat uit van de deskundigheid van de expert en denkt ‘het zal wel kloppen’. Niet doen! Je doet daarmee jezelf en je onderneming tekort.  De boekhouder/accountant is ook maar een mens. Hij kan fouten maken. Je bent het aan jezelf en je onderneming verplicht om de aangifte te checken. Om je te helpen met het doen van deze controle, bied ik je graag de training ‘IB voor ZZP in 10 minuten’ aan (tip 10).

Tip 9: Ga na of je privékosten (deels) zakelijk kunt opvoeren

Maak jij privé kosten waar je ook zakelijk baat bij hebt? Zoals je telefoon, de internetaansluiting, een vakblad waar je een abonnement op hebt? Dan kun je die kosten (deels) zakelijk opvoeren. Daarmee druk je de winst en daardoor betaal je minder belasting. Lees hier meer over (deels) aftrekbare kosten.

Tip 10: Vergroot je kennis en vul het rekenmodel in!

Zoals je in bovenstaande tips al las, of je de aangifte nu zelf doet of uitbesteedt, het is essentieel dat je zelf vóóraf uitrekent hoeveel inkomstenbelasting je over 2018 moet betalen. Je moet weten hoeveel geld je moet reserveren, maar je moet ook de aangifte kunnen checken. Of je die nu zelf doet of uitbesteedt. Je zult niet de eerste zijn bij wie deze check zo een paar duizend euro oplevert!

Femke Hogema heeft een zeer toegankelijke en betaalbare training gemaakt. De training kost je een paar tientjes. Als je weet dat sommige ondernemers er een paar DUIZEND euro mee verdiend hebben, is dat geld goed geïnvesteerd!

Het model levert rust op.

Want iedere keer dat je je afvraagt 'hoeveel belasting zou ik moeten betalen?' kost het je energie. Iedere minuut die je wakker ligt omdat je piekert over de inkomstenbelasting is verloren energie. Energie die je veel beter kunt benutten!

Het model levert geld op.

Want boekhouders en accountants maken fouten. En dankzij het rekenmodel kun jij straks checken of de boekhouder of accountant niets vergeten is. Je zult de eerste niet zijn die hier honderden tot duizenden euro’s mee verdient.

Het model levert investeringsruimte op.

Want doordat je nu weet hoeveel je moet betalen, kun je daar rekening mee houden en weet je dus precies hoeveel geld je kunt uitgeven aan andere dingen.

Het model levert inzicht op.

Want doordat je met je eigen cijfers aan de slag laat gaan, begrijp je eindelijk hoe het nu zit met aftrekposten, heffingskortingen, fiscale voordelen etc.

Het model levert je onafhankelijkheid op.

Je leert de woorden zodat jij de boekhouder/accountant de juiste vragen kunt stellen. Jij stuurt je boekhouder/accountant aan in plaats van dat je afhankelijk van hem bent.

Interesse in de online training IB aangifte in 10 minuten?

Abonnees van ZZP Nederland ontvangen €10,- extra korting op deze training.

Bestel training

Femke Hogema

Auteur van 'Financiën voor ZZP'ers' en trainer van online training 'IB aangifte in 10 minuten'

Deel deze pagina: