Kennisbank

Een cyberriskverzekering voor zzp'ers. Is dat nodig?

Zzp'er logt in op laptop

Voor vrijwel iedere zzp’er is het aan de orde van de dag om digitaal te werken. Van het bijhouden van administratie, het updaten van het klantenbestand of het communiceren met potentiële klanten en opdrachtgevers. Het risico op datalekken, hacking en andere vormen van cybercriminaliteit is daardoor de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Als zzp’er is het daarom verstandig om niet alleen preventieve maatregelen te treffen, maar ook te overwegen een cyberriskverzekering af te sluiten. 

Waarom een cyberriskverzekering als zzp'er? 

Er zijn verschillende redenen waarom een cyberriskverzekering aan te raden is. De vijf voornaamste redenen zijn: 

  • Financiële bescherming: Een cyberriskverzekering biedt financiële bescherming tegen de kosten die een cyberaanval met zich meebrengt. Dit omvat niet alleen de kosten voor het herstellen van eigen schade, maar ook aansprakelijkheid voor schade bij anderen door cybercriminaliteit is gedekt. 
  • Bedrijfscontinuïteit: Voor zzp'ers is het draaiende houden van je bedrijf ontzettend belangrijk. Een cyberaanval kan leiden tot uitval van systemen, wat resulteert in verlies van inkomsten en klanten. Een cyberriskverzekering vergoedt kosten die direct voortkomen uit het schadegeval, zoals omzetverlies. 
  • Reputatiebehoud: Het vertrouwen van klanten is van onschatbare waarde. Wanneer een zzp'er het slachtoffer wordt van een datalek, kan dit het vertrouwen van je klanten schaden. Een cyberriskverzekering kan helpen bij het herstellen van de reputatie door de financiële gevolgen te dekken en het herstelproces te ondersteunen. 
  • Toegang tot expertise: Sommige cyberriskverzekeringen bieden toegang tot experts op het gebied van cybersecurity. Voor zzp'ers die zelf niet over uitgebreide interne IT-ondersteuning beschikken is dit een zeer waardevolle aanvulling. 
  • Wettelijke vereisten: In sommige gevallen kunnen klanten of branchevoorschriften een cyberriskverzekering verplicht stellen om zakelijke relaties aan te gaan of te behouden. Het hebben van deze verzekering kan daarom ook een zakelijke vereiste zijn. 

Vier eenvoudige tips om het risico op cyberschade te verkleinen 

Om het risico dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval te verkleinen kun je het volgende stappen ondernemen: 

  • Gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA): Zorg ervoor dat al je onlineaccounts en systemen zijn beveiligd met sterke wachtwoorden en indien mogelijk, tweefactorauthenticatie. Dit verkleint de kans op ongeautoriseerde toegang tot je systemen. 
  • Regelmatige software-updates en patches: Houd al je software, inclusief besturingssystemen, antivirusprogramma's en andere toepassingen, up-to-date door regelmatig updates en patches te installeren. Dit minimaliseert de kwetsbaarheden die door hackers kunnen worden benut. 
  • Bewustwordingstraining voor cyberveiligheid: Investeer in training voor jezelf om bewustzijn over cyberdreigingen te vergroten. Dit kan helpen bij het herkennen van verdachte e-mails, phishing-pogingen en andere potentiële bedreigingen. 
  • Regelmatige back-ups: Maak regelmatig back-ups van je belangrijke gegevens en sla deze op externe, veilige locaties op. Dit minimaliseert het verlies van gegevens in geval van een aanval. 

Als zzp'er is het essentieel om proactief te zijn als het gaat om cyberveiligheid. Een combinatie van preventieve maatregelen en een cyberriskverzekering kan helpen bij het minimaliseren van de financiële en operationele impact van een cyberaanval. 

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur

Scan jouw bedrijf op digitale veiligheid 

Het Digital Trust Center heeft een tool ontwikkeld voor zzp en mkb waar je een CyberVeilig Check kan doen om te zien hoe jouw bedrijf ervoor staat op het gebied van cyberveiligheid en welke verbeteringen je kan doorvoeren. Dit geeft een goed beeld van de risico's welke je loopt en eventueel middels een verzekering kunt afdekken.  

Jouw bedrijf verzekerd tegen cyberrisico’s met een cyberriskverzekering 

Wil je meer informatie over de cyberriskdekking of direct een Cyberriskverzekering aanvragen? Klik dan hier. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met onze verzekeringsadviseurs. Mail naar verzekeringen@zzp-nederland.nl of bel 050-7001950. 

Op deze pagina