Kennisbank

Leningen voor de zzp’er: klein krediet in een overzicht

Hand op rekenmachine

Je ontkomt er niet aan: financiering van je bedrijf. Heb je zelf weinig kapitaal wat je in de bedrijf kan stoppen? Als zelfstandige kom je gelukkig via klein krediet -een lening voor zzp'ers- alsnog aan eigen vermogen. Maar let wel op: geld lenen kost geld! We hebben hieronder 7 verantwoorde manieren voor jou als zzp’er op een rij gezet om veilig geld te lenen.

Besluit Borgstelling MKB Kredieten (BBMKB)

Het Besluit Borgstelling MKB Kredieten is bedoeld om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Als je als zzp'er onvoldoende zekerheden hebt voor een krediet bij de bank, dan kan het via deze methode van de overheid.

Deze regeling is bedoeld voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen en voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. Starters en innovatieve ondernemers kunnen gebruik maken van nog ruimere faciliteiten. Jouw bank kan je alles vertellen over het BBMKB. De bank besluit ook of je in aanmerking komt voor een borgstellingskrediet.

Klein krediet via Qredits

De overheid heeft ook in de gaten dat een lening voor zzp'ers steeds moeilijker los te peuteren is bij banken. Vandaar dat de overheid Qredits heeft bedacht. Startende ondernemers kunnen van de (krediet)bank maximaal een krediet ter hoogte van € 50.000 onder garantstelling van het Rijk krijgen. Deelnemende banken zijn ABN AMRO, Rabobank, ING en Fortis.

Naast het verstrekken van krediet krijgen ondernemers ook coaching en advies. Ook is het mogelijk om bij Qredits een hypothecair krediet aan te vragen tot € 250.000. Het hypothecair krediet wordt verstrekt voor de financiering van de aankoop van zakelijk onroerend goed. De looptijd van dit krediet is maximaal 20 jaar.

Particuliere geldverstrekkers

Als zzp’er of kleine onderneming hoef je niet altijd bij een bank aan te kloppen voor een lening. Dit kan tegenwoordig ook bij bedrijven die niet alleen voor consumenten leningen aanbieden. Een voorbeeld van zo’n particuliere geldverstrekker is bijvoorbeeld Geldshop.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als je een bedrijf wilt beginnen, maar leeft vanuit de WW- of bijstandsuitkering, dan kun je een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Door het Bbz kun je tijdelijk een uitkering ontvangen totdat je weer in je eigen levensbehoeften kan voorzien.

Lees hier alles over de Bbz

Risicokapitaal en een ‘business angel’

Risicokapitaal, venture-capital of durfkapitaal is geld dat derden in de onderneming steken. Omdat er nog geen zekerheid in het bedrijf is, neemt de geldverstrekker meer risico dan gewoonlijk.

Startende zzp'ers die veel geld moeten lenen, kunnen overwegen om een beroep te doen op zogeheten informal investors (vermogende particulieren), ook wel ‘business angels’ genoemd: iemand die naast geld ook ervaring, kennis en een netwerk meeneemt. Of je kunt ervoor kiezen om in zee te gaan met particuliere participatiemaatschappijen.

Crowdfunding

Via crowdfunding wordt je onderneming gefinancierd door het publiek van kapitaal, die allemaal voor een deel in de kapitaalbehoefte voorzien. Normaal gesproken gebeurt dit via internet op een crowdfundingplatform.

Crowdfunding bestaat in verschillende vormen waarvan leningen in Nederland op dit moment de vorm is waar bedrijven het meeste geld mee ophalen. Het is echter ook mogelijk om een product of dienst voor te verkopen, of aandelen te verkopen via crowdfunding.

Onder zzp’ers wordt crowdfunding steeds populairder omdat het naast een financieringsmethode ook als marketingtool kan worden ingezet. Het creëert ambassadeurs van je onderneming en zorgt voor extra publiciteit.

Leasen voor je bedrijf

Leasing heeft twee vormen: financial lease en operational lease. En binnen deze twee vormen zijn er weer verschillende varianten mogelijk. Bij beiden koopt de leasemaatschappij het gewenste bedrijfsmiddel van de leverancier(s) voor jou. 

Financial lease

Bij financial lease heeft de leasemaatschappij alleen het juridische eigendom. Het economisch eigendom ligt bij de ondernemer. Het bedrijfsmiddel komt dan ook op de balans van de ondernemer te staan.

Operational lease

Bij operational lease heeft de leasemaatschappij zowel het economische als het juridische eigendom. De leasemaatschappij stelt het bedrijfsmiddel beschikbaar aan de ondernemer. Een voorbeeld van operational lease is het leasen van een auto. Leasen als zelfstandige

Registratie in Bureau Krediet Registratie (BKR)

Zodra je een zzp lening afsluit wordt je geregistreerd bij het BKR. Deze beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem waarin de betalingsverplichtingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden in de afgelopen vijf jaar.

Het BKR registreert de volgende gegevens:

  • Het geleende bedrag of het bedrag dat je maximaal mag besteden;
  • Het moment waarop het krediet ontstond;
  • De maand waarin volgens afspraak met de deelnemer het krediet volledig moet zijn afgelost;
  • De maand waarin het krediet daadwerkelijk is beëindigd;
  • De kredietsoort;
  • Eventuele bijzonderheden gedurende de looptijd van het krediet.

Bij het BKR is een groot aantal financiële instellingen als deelnemer aangesloten. Alleen deze instellingen kunnen gegevens opvragen. Bij het BKR kan een deelnemer ook informatie over jouw leen- en aflosgedrag opvragen. Hierdoor heeft de deelnemer extra informatie om een beslissing over je kredietaanvraag te nemen.

Anderen lazen ook

Op deze pagina