Blog

Kun jij straks rondkomen van € 1.010,69 per maand?

Reageren
geld man vraagteken

Dat is namelijk het bedrag aan AOW dat je ontvangt vanuit de overheid als je met pensioen gaat. Tenminste, dat is het bedrag per 1 juli, als je getrouwd bent of een partner hebt, en de loonheffingskorting eraf is. Heb je als zelfstandig ondernemer verder niks geregeld? Dan zul je het hiermee moeten doen. We merken dat hier nog wel eens verwarring over bestaat. Zo weet niet iedereen hoe hoog (of laag) dit bedrag is en wordt er soms zelfs gedacht dat de AOW 70% van je laatstverdiende loon is. Tijd voor wat opheldering dus. 

AOW, hoe zit het ook alweer?

De AOW, of ook wel de Algemene Ouderdomswet, is een basispensioen voor alle werkenden in Nederland, ongeacht of je dus in loondienst werkt of als zzp’er. De AOW bestaat uit een vast bedrag per maand, afhankelijk van of je samenwoont (€ 1.010,69) of alleen bent (€ 1.482,24). Deze bedragen gelden per 1 juli 2024.

De genoemde bedragen zijn netto per maand inclusief loonheffingskorting en ervan uitgaande dat je je hele leven in Nederland hebt gewerkt tot AOW-leeftijd.

Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel geld je nodig hebt om rond te kunnen komen als je met pensioen bent is sterk afhankelijk van je eigen situatie en je wensen hierin. Het is goed om hier eens over na te denken. Op deze pagina lees je alles over wat pensioen inhoudt en vind je ook een rekensommetje ter inspiratie voor wat je wellicht nodig hebt als straks het moment daar is dat je van je welverdiende pensioen wilt gaan genieten. CBS-cijfers tonen aan dat een gemiddeld pensioen bestaat uit ongeveer € 2.300 per maand. Dit betekent dus dat, wanneer je naast je AOW niks regelt, je € 1.100 per maand tekort komt als jouw gewenste bedrag om te besteden straks ook rond dat bedrag ligt. 

Pensioen, dat is iets voor later…

Zeker waar, alleen begin er wel op tijd mee! Want hoe eerder je begint, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks hoeft weg te zetten. Pensioen opbouwen kan op verschillende manieren, echter hebben ze vrijwel allemaal gemeen dat het verstandig is er op tijd mee te beginnen. Op deze pagina hebben we de opties op een rijtje gezet en lees je meer over de voor,- en nadelen per optie. 

Conclusie

Bedenk hoeveel pensioen jij later nodig hebt. Kan jij straks rondkomen van alleen een AOW? Als het antwoord 'nee' is en je hebt verder nog niks geregeld, dan is het verstandig om dit wel te gaan doen. Lees je daarom in in wat jouw mogelijkheden zijn of laat je informeren/adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Via de website mijnpensioenoverzicht of de tool van Finsave kun je snel en eenvoudig bekijken hoe je ervoor staat momenteel. Daar zie je bijvoorbeeld ook een eventueel pensioen terug dat je via (oud)werkgever(s) hebt opgebouwd. 

Brand New Day logo
Geplaatst op 17 juni 2024 door Brand New Day

Brand New Day is een neobank die de grootbanken uitdaagt op het gebied van sparen en beleggen. Onze klanten openen bij ons een spaar- of beleggingsrekening om een buffer op te bouwen voor later. 

0 Reacties Plaats een reactie
Reactie toevoegen

Log in bij ZZP Nederland om reacties te kunnen plaatsen.

Inloggen