Kennisbank

Zzp’er en je auto: privé houden of op de zaak zetten?

zzp'er onderweg in de auto

Als zzp’er zijn er verschillende opties voor je autogebruik: zet je je auto op de zaak of blijf je privé rijden? Een bedrijfsauto werkt fiscaal anders dan wanneer je je eigen auto privé houdt, daarom is het goed om alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten voordat je de keuze maakt.

Opties voor zzp’ers

Als zzp’er heb je vier opties met betrekking tot zakelijk rijden:

  • Nieuwe auto op de zaak zetten;
  • Een zakelijke auto leasen;
  • Je bestaande auto op de zaak zetten;
  • Je bestaande auto privé blijven rijden.

Als je met een auto privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. Het is dus belangrijk om die keuze weloverwogen te maken, want later aanpassen is erg lastig.

Aftrekbare kosten in een handig schema

Aftrekbare kosten in een handig schema
  Auto privéAuto van de zaak
 Deze kosten mag je aftrekken in je aangifte
inkomstenbelasting
€ 0,23 (21cent in 2023) per zakelijke kilometer.Alle autokosten, exclusief de btw, zoals benzine, onderhoud, verzekeringen, wasstraat en parkeren. Maar boetes niet!
 Deze kosten mag je aftrekken in je btw-aangifteBtw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privé- kilometers. Hierbij geldt woon- werkverkeer als privé.
Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privékilometers.
 Krijg je te maken met bijtelling?Nee, je hebt geen bijtelling.Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Ja, je hebt bijtelling.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Nee, je hebt geen bijtelling.
 Heb je een rittenadministratie nodig?Ja, je houdt alle zakelijke ritten bij.Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Je hoeft geen ritten bij te houden.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Je houdt al je ritten bij zakelijk en privé.

Bedrijfsauto: nieuwe auto op de zaak zetten

Als je nog geen auto hebt en er wel een wilt gaan kopen voor je eigen bedrijf, dan kan het slim zijn om de auto direct op je eigen zaak te zetten. Je krijgt dan een bedrijfsauto. Met een bedrijfsauto heb je recht op een aantal fiscale voordelen. Zo mag je de aanschafkosten van de bedrijfsauto van je winst aftrekken, maar niet in één keer. Dat doe je verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt. Per jaar trek je een deel van de aanschafkosten af. Ook mag je de btw terugvorderen. Overigens is het 'auto op de zaak zetten' niets meer dan  de marktwaarde van de auto op te tellen bij je ondernemingsvermogen op de balans.

Het grootste voordeel is dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke kosten. Denk hierbij aan brandstof, verzekering, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting, afschrijvingen, parkeerkosten etc.

Als je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto rijdt, dan heb je wel te maken met de bijtelling. Lees hieronder meer over de bijtelling. Daarnaast is het goed je ervan bewust te zijn dat je bij het kopen van een nieuwe bedrijfsauto, je in één keer een hoop geld betaalt.

Alles over de bedrijfsauto

Bedrijfsauto: een zakelijke auto leasen

Wanneer je als zzp’er een nieuwe auto voor je zaak wilt, maar niet in één keer veel geld wilt betalen, dan kan leasen een goede optie zijn. Zo houd je binnen je onderneming geld vrij voor andere grote uitgaven.

Wanneer je een auto least, betaal je elke maand één vast bedrag. Zo weet je als zzp’er precies waar je aan toe bent. Ook heb je bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Daarnaast rijd je regelmatig in een nieuwe auto, wat natuurlijk ook een prettige bijkomstigheid is.

Er bestaan 2 soorten leasevormen: operational lease en financial lease.

Operational lease

Bij operational lease ben je als zzp’er huurder van de auto. De maandelijkse leasefacturen zijn volledig aftrekbaar. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto, waardoor de auto dus ook niet tot je ondernemingsvermogen behoort. Je kan de waarde van de auto niet op je balans zetten.

Financial lease

Bij financial lease ben je als zzp’er (economisch) eigenaar van de auto. Dit is namelijk een kredietvorm waarmee je de auto koopt op naam van je bedrijf en je de lening afbetaalt in termijnen. De waarde van de auto kan je op je balans zetten, waardoor je in de meeste gevallen recht hebt op afschrijving en renteaftrek.

Bedrijfsauto: je bestaande auto op de zaak zetten

Als je al eigenaar bent van een auto, dan kan je ervoor kiezen om je privéauto op je zaak te zetten. Zo wordt je auto alsnog een bedrijfsauto. De waarde van de auto neem je dan op in de beginbalans van je bedrijf. Deze waarde wordt bepaald op het moment dat je je auto zakelijk wilt gaan gebruiken. De actuele marktwaarde van je auto achterhaal je bij een autodealer of garagehouder.

Door als zzp’er je auto op de zaak te zetten, mag je voortaan de gemaakte kosten voor je auto ten laste van je resultaat brengen. Denk hierbij aan de afschrijving, brandstofkosten, reparatie en onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering. Je betaalt alleen btw over de zakelijke autokosten, dus geen btw over je privékilometers. De btw die je privé betaalde bij de aanschaf van de auto is niet aftrekbaar.

Als je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto rijdt, dan heb je wel te maken met de bijtelling. Lees hieronder meer over de bijtelling.

Privébijtelling uitgelegd

Privéauto: Je bestaande auto privé blijven rijden

De laatste optie voor zzp’ers is om je privéauto gewoon privé te houden. Je kan dan alle zakelijke gereden kilometers declareren bij je eigen bedrijf. Het is hiervoor belangrijk dat je precies bijhoudt hoeveel kilometers je zakelijk rijdt, een gevalletje extra administratief werk dus.

Rittenadministratie

Als je de auto privé houdt, dan mag je geen autokosten aftrekken van je winst. Wél mag je het aantal zakelijk gereden kilometers vermenigvuldigen met 23 cent, en dat bedrag overmaken uit je bedrijf naar je privérekening (of eenmaal per jaar wegstrepen tegen andere privéopnamen uit je bedrijf).

Kilometers privéauto declareren

Een belangrijk detail dat vaak wordt vergeten bij het het privé houden van je auto voor zakelijk gebruik is dat dit gevolgen heeft voor je bedrijfswinst. Als je een auto privé rijdt en kilometers declareert, zijn alle kosten namelijk privé. Hierdoor maak je zakelijk meer winst en daar betaal je belasting over.

Als jouw auto privévermogen vormt, kan je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Daarbij moet je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Welke optie is het meest voordelig?

Dé vraag is of het voordeliger is om een auto van de zaak te kopen of privé. Het antwoord op deze vraag is heel erg afhankelijk van jouw situatie. Speciaal voor leden van ZZP Nederland met een Premium lidmaatschap hebben we een handig rekenmodel beschikbaar waarmee duidelijk wordt wat voor jou het meest verstandig is om te doen. 

Meer over het rekenmodel

Handige links

Op deze pagina