Auto: privé of zakelijk

Belastingen (Auto)

Een auto van de zaak, of toch liever privé? Kopen, leasen of huren: wanneer is welke optie het voordeligst? Je kunt urenlang gaan rekenen en allerlei ingewikkelde constructies gaan bedenken waardoor je misschien enkele tientjes per jaar kunt besparen. Bedenk echter dat je met daadwerkelijk ondernemen je geld verdient tegen een veel hoger tarief dan die enkele tientjes per jaar.

Auto: privé of op de zaak

Als zelfstandige kan je ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Bij de keuze spelen verschillende factoren een rol zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers.
Stelregel is dat bij aanschaf van een nieuwe auto het vrijwel altijd voordeliger is om de auto bedrijfsmatig aan te schaffen. je hebt dan bijtelling als je de auto ook privé (> 500 km) gebruikt.


Eenmalige keuze

Voor het maken van een keuze moet je een overwogen beslissing nemen. Je kan dit bij een rechtsvorm als eenmanszaak, VOF, maatschap etc. niet probleemloos weer terugdraaien. Slechts in zeer bijzondere omstandigheden kan met toestemming van de Inspecteur de keuze teruggedraaid worden. Hiervoor moet je dan een schriftelijk verzoek indienen bij de Inspecteur van de Belastingdienst in jouw regio. Bij een BV kan het een overweging zijn om na enkele jaren de auto privé van de BV over te nemen. Je moet dan wel een factuur naar jezelf privé sturen met een reëel bedrag en de btw die hierin verwerkt zit vanuit de BV afdragen aan de fiscus. 

Auto van de zaak

Het hebben van een auto van de zaak (jouw eigen bedrijf) heeft als voordeel dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke onkosten. Bij aanschaf van een nieuwe auto is de teruggave van de btw een fikse post. Maar ook brandstof, verzekering, onderhoud, afschrijving etc. zijn allemaal aftrekbare kosten. Als je privé meer dan 500 kilometer in een auto van jouw bedrijf rijdt heb je te maken met de bijtelling.

Bijtelling voor privégebruik auto

Als je privé een auto van je bedrijf gebruikt heb je daar privé voordeel van. Daarom zal je als je meer dan 500 kilometer privé rijdt een bijtelling op je belastingaangifte moeten aangeven en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten inclusief afschrijving per jaar. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde inclusief accessoires zoals dat bij het op kenteken zetten van de auto vermeldt staat op het kentekenbewijs deel 1. Dit bedrag is inclusief BPM en btw.

Btw-afdracht over privégebruik auto van bedrijf

Naast de bijtelling voor het inkomen moet ook nog btw voor het privégebruik van de auto verrekend te worden.  Daartoe zijn twee mogelijkheden:

A - Je betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kan je dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Dit is een lastige berekening en alleen maar interessant als je zeer weinig privé kilometers in de auto rijdt.

B – Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Je moet dit aangeven bij je btw-aangifte over het laatste kwartaal van het jaar.

Auto in privébezit die je zakelijk gebruikt

Als je jouw privéauto gebruikt voor het bedrijf dan kan je alle zakelijk gereden kilometers declareren bij jouw eigen bedrijf. Je moet daartoe een sluitende kilometerregistratie bijhouden waaruit duidelijk blijkt welke kilometers zakelijk gereden zijn. Het aantal zakelijk gereden kilometers vermenigvuldig je met 19 cent, dat bedrag kan je uit het bedrijf over maken naar jouw privérekening, of eenmaal per jaar wegstrepen tegen je andere privéopnamen uit het bedrijf.

Als je een kilometervergoeding aan je klant berekent dan moet je hierover weer btw berekenen aan je klant en dit in je administratie verwerken net als andere producten of diensten die je verricht.

Vaak vergeten: gevolg voor de bedrijfswinst

Als je een auto privé rijdt en kilometers declareert zijn alle kosten privé. Hierdoor maak je zakelijk meer winst en daar betaal je belasting over.

Gevolgen privéauto voor de btw

Als jouw auto privévermogen vormt, kan je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Daarbij moet je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Omslagpunt voor privé of zakelijke auto

Het omslagpunt voor het maken van een keuze is een rekensom. Dat verschilt per auto, je inkomen en het aantal gereden kilometers.
Om te berekenen of je jouw auto beter zakelijk of privé kunt aanschaffen kan je gebruik maken van deze berekentool.

Scroll in tabel om meer te zien
Aftrekbare kosten in een handig schema
  Auto privé Auto van de zaak
Deze kosten mag je aftrekken in je aangifte
inkomstenbelasting
€ 0,19 per zakelijke kilometer Alle autokosten, exclusief de btw Zoals benzine, onderhoud, verzekeringen, wasstraat en parkeren. Maar boetes niet!
Deze kosten mag je aftrekken in je btw-aangifte Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privé- kilometers. Hierbij geldt woon- werkverkeer als privé.
Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privékilometers.
Krijg je te maken met bijtelling? Nee, je hebt geen bijtelling Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Ja, je hebt bijtelling.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Nee, je hebt geen bijtelling.
Heb je een rittenadministratie nodig? Ja, je houdt alle zakelijke ritten bij Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Je hoeft geen ritten bij te houden.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Je houdt al je ritten bij zakelijk en privé

Kopen, leasen of huren

Kopen van een auto is aantrekkelijk als je de auto in één keer kunt betalen. Kopen is ook een goede optie als je lang met de auto wilt doen. Je kan dan de afschrijving uitsmeren over meer jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.

Leasen van een auto is een betere optie als je geld vrij wilt houden voor andere grote uitgaven. Je kan jouw eigen vermogen gebruiken voor je kernactiviteiten. (leasen is te vergelijken met een financiering, je betaalt dus wel rente etc.) Met één vast maandbedrag weet je bovendien waar je aan toe bent. Ook heb je bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Bij leasen rijd je regelmatig in een nieuwe auto, wat een prettige bijkomstigheid is.

Sommige leasebedrijven hebben speciale regelingen voor beginnende ondernemers. Met dergelijke regelingen kan je gemakkelijk een auto leasen. Je hoeft bijvoorbeeld geen bankgarantie of jaarcijfers te laten zien. Een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vaak al voldoende om een auto te kunnen leasen. Ook kan je de auto gemakkelijk weer inleveren als het onverhoopt niet goed gaat met je bedrijf, of ruil je de auto om voor een andere als het juist wel lekker gaat. Wel is het bij leasen van belang om redelijk te schatten hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt. Meer of minder kilometers rijden dan in het leasecontract is afgesproken kan duur zijn.

Tot slot is het af en toe huren van een auto ook een optie, vooral als je zeer weinig rijdt. Ook als je liever variabele dan vaste lasten hebt is huren aantrekkelijk, net als wanneer je vervoersbehoefte sterk wisselt. Je kan dan een auto op maat huren.


Gerelateerde producten

In onderstaande boeken vind je meer informatie over: privé of op de zaak, Auto van de zaak, Eisen kilometerregistratie, Bijtelling privégebruik auto, Privéauto zakelijk gebruiken, Btw aftrekken van kosten privéauto, Auto, kopen, leasen of huren, Milieuvriendelijke auto (Vamil), Teruggave BPM bestelauto voor ondernemers.

  1. Handboek zelfstandig zonder personeel

    In dit boek vind je vrijwel alle ondernemers- en belastingregels die zelfstandigen kunnen gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het boek geeft op toegankelijke wijze uitleg over het grote oerwoud aan belastingregels. Voor 16:00 bestellen, morgen in huis.

    Meer informatie

Deel deze pagina: