(050) 700 1950
Stuur een bericht

Auto: privé of zakelijk

Belastingen (Auto)

Een auto van de zaak, of toch liever privé? Kopen, leasen of huren: wanneer is welke optie het voordeligst? En hoe zit het met het grijs kenteken, verzekeringen en met de bijtelling?

Privéauto of auto van de zaak

Als ZZP’er kunt u ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Bij de keuze spelen verschillende factoren een rol, zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers.


Eenmalige keuze

Voor het maken van een keuze dient u een overwogen beslissing te nemen. U kunt dit niet probleemloos weer terugdraaien.

Auto van de zaak

Het hebben van een auto van de zaak (uw eigen bedrijf) heeft als voordeel dat u alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke onkosten. Bij aanschaf van een nieuwe auto is de teruggave van de btw een fikse post. Maar ook brandstof, verzekering, onderhoud, afschrijving etc. zijn allemaal aftrekbare kosten. U dient wel uw brandstofbonnetjes te bewaren en per zakelijke rekening te betalen om een en ander aannemelijk te maken. Een brandstofpas is een erg handig hulpmiddel. De bijtelling is fors en vrijwel onontkoombaar. Per jaar mag u 500 kilometer privé rijden, daarboven geldt de volledige bijtelling.

Link: zakelijke autokosten bedrijfsauto

Bijtelling voor privégebruik auto

Indien u een zakelijke auto ook privé rijdt (meer dan 500 km) dient u eenmaal per jaar een btw-bijtelling te doen bij de btw-aangifte. U betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Op basis van deze sluitende kilometeradministratie bepaalt u de verhouding tussen het zakelijk gebruik en het privégebruik.
 
Wanneer u geen sluitende kilometeradministratie bijhoudt, dan kunt u er voor kiezen om het privégebruik vast te stellen op 2,7% (na 4 jaar 1,5%) van de catalogusprijs van de auto (incl. btw en bpm). De btw voor privégebruik die u jaarlijks afdraagt is in dit geval 2,7% (na 4 jaar 1,5%) van de catalogusprijs van de auto.

Link: privébijtelling uitgelegd

Auto in privébezit

Als u uw auto in privé-eigendom houdt, dan mag u € 0,19 per gereden zakelijke kilometer in aftrek brengen van uw winst. Hierdoor bespaart u in de te betalen belasting over de winst. Woon-werkverkeer hoort overigens ook bij de zakelijke kilometers. Indien u ogenschijnlijk veel kilometers declareert op uw bedrijf dan kan de fiscus besluiten dat de auto beschouwd zal worden als een bedrijfsauto. Dit komt van de stelregel dat u volgens goed ondernemerschap dient te handelen. Een stelregel is dat als u 90% van de kilometers zakelijk rijdt dat dan de auto tot het bedrijf dient te behoren.

link: declaratie kilometers aan bedrijf

Vaak vergeten: gevolg voor de bedrijfswinst

Indien u een auto privé rijdt en kilometers declareert zijn alle kosten privé. Hierdoor maakt u zakelijk meer winst en daar betaalt u belasting over.

Gevolgen privéauto voor de btw

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij moet u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Omslagpunt voor privé of zakelijke auto

Het omslagpunt voor het maken van een keuze is een rekensom. Dat verschilt per auto, uw inkomen en het aantal gereden kilometers. Volgens onderstaand voorbeeld is er weinig verschil tussen privé en zakelijk. We zijn uitgegaan van een nieuwe auto met een aanschafprijs van 25.000, - excl. btw en een normale verhouding tussen privékilometers en zakelijk. (Dus meer dan 500 km privé)


Scroll in onderstaande tabel om meer te zien
Auto prive
Totaal BTW Kosten 4 jaar
Afschrijving 20%     5.950 23.800
Verzekering     700 2.800
Onderhoud* 2.000   2000 8.000
BTW retour op onderhoud zakelijk   -223 -223 -892
Brandstof zakelijk 25.000 km** 3.000   2.641 10.564
Brandstof privé 10.000 km 1.200   1.200 4.800
Declareren zakelijk 25.000 km -4.750   -4.750 -19.000
Kosten privé totaal       30.072
Privé voordeliger       13.878
Scroll in onderstaande tabel om meer te zien
Auto op de zaak
Totaal BTW Kosten 4 jaar
btw aanschaf (eenmalig)       -3.250
afschrijving 20% over excl.btw     5.000 20.000
verzekering     700 2.800
onderhoud 2.000 -320 1.680 6.720
brandstof zakelijk 25.000 km 3.000 -480 2.520 10.080
brandstof privé 10.000 km 1.200 -200 1.000 4.000
bijtelling btw privégebruik 12% 900   900 3.600
kosten zakelijke auto       43.950

Er zit een addertje onder het gras

Als u de auto in privébezit heeft, bespaart u op het oog in vier jaar 15.314,- Maar fiscaal heeft een en ander ook gevolgen. Doordat u de auto privé in bezit heeft en slechts de kilometers declareert maakt u uiteindelijk meer winst in uw bedrijf. Het verschil tussen de zakelijke kosten (43.950,-) en de gedeclareerde kilometers (19.000,-) bedraagt in vier jaar 24.950,- hierover betaalt u in vier jaar circa 10.479,- aan belasting. Uiteindelijk is de winst die u maakt door de auto privé aan te schaffen dus (15.314 minus 10.479,-) minder: 4835,- in vier jaar. Dit is per jaar een bedrag van ca 1200,- De vraag is of u daarvoor een complete kilometerregistratie en administratie wilt bijhouden en ondertussen het risico lopen dat de autokosten hoger uitvallen.

* Van de onderhoudskosten mag u de btw in een evenredige verhouding tussen zakelijke en privékilometers als voorheffing in mindering brengen op uw btw aangifte. In dit geval is dat 70% van de btw op onderhoud

** Van de zakelijk gereden kilometers mag u 75% van de betaalde btw over de brandstof als voorbelasting opgeven bij uw btw aangifte

*** De fiscale bijtelling bestaat uit 25% (2016) van de cataloguswaarde en de nettokosten gebaseerd op een belastingtarief van 42% (30.000x25%x42%)

Kopen, leasen of huren

Kopen van een auto is aantrekkelijk als u de auto in één keer kunt betalen. Kopen is ook een goede optie als u lang met de auto wilt doen. U kunt dan de afschrijving uitsmeren over meer jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.

Leasen van een auto is een betere optie als u geld vrij wilt houden voor andere grote uitgaven. U kunt uw eigen vermogen gebruiken voor uw kernactiviteiten. (leasen is te vergelijken met een financiering, u betaalt dus wel rente etc.) Met één vast maandbedrag weet u bovendien waar u aan toe bent. Ook heeft u bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Bij leasen rijdt u regelmatig in een nieuwe auto, wat een prettige bijkomstigheid is.

Sommige leasebedrijven hebben speciale regelingen voor beginnende ondernemers. Met dergelijke regelingen kunt u gemakkelijk een auto leasen. U hoeft bijvoorbeeld geen bankgarantie of jaarcijfers te laten zien. Een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vaak al voldoende om een auto te kunnen leasen. Ook kunt u de auto gemakkelijk weer inleveren als het onverhoopt niet goed gaat met uw bedrijf, of ruilt u de auto om voor een andere als het juist wel lekker gaat. Wel is het bij leasen van belang om redelijk te schatten hoeveel kilometers u jaarlijks rijdt. Meer of minder kilometers rijden dan in het leasecontract is afgesproken kan duur zijn.

Tot slot is het af en toe huren van een auto ook een optie, vooral als u zeer weinig rijdt. Ook als u liever variabele dan vaste lasten heeft is huren aantrekkelijk, net als wanneer uw vervoersbehoefte sterk wisselt. U kunt dan een auto op maat huren.


Gerelateerde producten

In onderstaande boeken vindt u meer informatie over: privé of op de zaak, Auto van de zaak, Eisen kilometerregistratie, Bijtelling privégebruik auto, Privéauto zakelijk gebruiken, Btw aftrekken van kosten privéauto, Auto, kopen, leasen of huren, Milieuvriendelijke auto (Vamil), Teruggave BPM bestelauto voor ondernemers.

Deel deze pagina: