(050) 700 1950
Stuur een bericht

Auto: privé of zakelijk

Belastingen (Auto)

Een auto van de zaak, of toch liever privé? Kopen, leasen of huren: wanneer is welke optie het voordeligst? U kunt urenlang gaan rekenen en allerlei ingewikkelde constructies gaan bedenken waardoor u misschien enkele tientjes per jaar kunt besparen. Bedenk echter dat u met daadwerkelijk ondernemen uw geld verdient tegen een veel hoger tarief dan die enkele tientjes per jaar.

Auto: privé of op de zaak

Als zelfstandige kunt u ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Bij de keuze spelen verschillende factoren een rol zoals cataloguswaarde en het aantal gereden kilometers.
Stelregel is dat bij aanschaf van een nieuwe auto het vrijwel altijd voordeliger is om de auto bedrijfsmatig aan te schaffen. U heeft dan bijtelling als u de auto ook privé (> 500 km) gebruikt.


Eenmalige keuze

Voor het maken van een keuze dient u een overwogen beslissing te nemen. U kunt dit bij een rechtsvorm als eenmanszaak, VOF, maatschap etc niet probleemloos weer terugdraaien. Bij een BV kan het een overweging zijn om na enkele jaren de auto privé van de BV over te nemen. U dient dan wel een factuur naar u privé te sturen met reëel bedrag en de btw die hierin verwerkt zit vanuit de BV af te dragen aan de fiscus.

Auto van de zaak

Het hebben van een auto van de zaak (uw eigen bedrijf) heeft als voordeel dat u alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke onkosten. Bij aanschaf van een nieuwe auto is de teruggave van de btw een fikse post. Maar ook brandstof, verzekering, onderhoud, afschrijving etc. zijn allemaal aftrekbare kosten. Als u privé als u meer dan 500 kilometer in een auto van uw bedrijf rijdt heeft u te maken met de bijtelling.

Link: zakelijke autokosten bedrijfsauto

Bijtelling voor privégebruik auto

Als u privé een auto van uw bedrijf gebruikt heeft u daar privé voordeel van. Daarom zult u als u meer dan 500 kilometer privé rijdt een bijtelling op uw belastingaangifte moeten doen en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten inclusief afschrijving per jaar. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde inclusief accessoires zoals dat bij het op kenteken zetten van de auto vermeldt staat op het kentekenbewijs deel 1. Dit bedrag is inclusief BPM en btw.

Link: privébijtelling uitgelegd

Btw-afdracht over privégebruik auto van bedrijf

Naast de bijtelling voor het inkomen dient ook nog btw voor het privégebruik van de auto verrekend te worden.  Daartoe zijn twee mogelijkheden:

A - U betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kunt u dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Dit is een lastige berekening en alleen maar interessant als u zeer weinig privé kilometers in de auto rijdt.

B – Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. U dient dit aan te geven bij uw btw-aangifte over het laatste kwartaal van het jaar.

Link: privébijtelling uitgelegd

Auto in privébezit die u zakelijk gebruikt

Als u uw privéauto gebruikt voor het bedrijf dan kunt u alle zakelijk gereden kilometers declareren bij uw eigen bedrijf. U dient daartoe een sluitende kilometerregistratie bij te houden waaruit duidelijk blijkt welke kilometers zakelijk gereden zijn. Het aantal zakelijk gereden kilometers vermenigvuldigt u met 19 cent, dat bedrag kunt u uit het bedrijf over maken naar uw privérekening, of eenmaal per jaar wegstrepen tegen uw andere privéopnamen uit het bedrijf.

Indien u een kilometervergoeding aan uw klant berekent dan dient u hierover weer btw te berekenen aan uw klant en dit in uw administratie te verwerken net als andere producten of diensten die u verricht.

link: declaratie kilometers aan bedrijf

Vaak vergeten: gevolg voor de bedrijfswinst

Indien u een auto privé rijdt en kilometers declareert zijn alle kosten privé. Hierdoor maakt u zakelijk meer winst en daar betaalt u belasting over.

Gevolgen privéauto voor de btw

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Daarbij moet u uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

Omslagpunt voor privé of zakelijke auto

Het omslagpunt voor het maken van een keuze is een rekensom. Dat verschilt per auto, uw inkomen en het aantal gereden kilometers.
Om te berekenen of u uw auto beter zakelijk of privé kunt aanschaffen kunt u gebruik maken van deze berekentool.


Kopen, leasen of huren

Kopen van een auto is aantrekkelijk als u de auto in één keer kunt betalen. Kopen is ook een goede optie als u lang met de auto wilt doen. U kunt dan de afschrijving uitsmeren over meer jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.

Leasen van een auto is een betere optie als u geld vrij wilt houden voor andere grote uitgaven. U kunt uw eigen vermogen gebruiken voor uw kernactiviteiten. (leasen is te vergelijken met een financiering, u betaalt dus wel rente etc.) Met één vast maandbedrag weet u bovendien waar u aan toe bent. Ook heeft u bij lease geen omkijken meer naar onderhoud en verzekeringen. Bij leasen rijdt u regelmatig in een nieuwe auto, wat een prettige bijkomstigheid is.

Sommige leasebedrijven hebben speciale regelingen voor beginnende ondernemers. Met dergelijke regelingen kunt u gemakkelijk een auto leasen. U hoeft bijvoorbeeld geen bankgarantie of jaarcijfers te laten zien. Een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel is vaak al voldoende om een auto te kunnen leasen. Ook kunt u de auto gemakkelijk weer inleveren als het onverhoopt niet goed gaat met uw bedrijf, of ruilt u de auto om voor een andere als het juist wel lekker gaat. Wel is het bij leasen van belang om redelijk te schatten hoeveel kilometers u jaarlijks rijdt. Meer of minder kilometers rijden dan in het leasecontract is afgesproken kan duur zijn.

Tot slot is het af en toe huren van een auto ook een optie, vooral als u zeer weinig rijdt. Ook als u liever variabele dan vaste lasten heeft is huren aantrekkelijk, net als wanneer uw vervoersbehoefte sterk wisselt. U kunt dan een auto op maat huren.


Gerelateerde producten

In onderstaande boeken vindt u meer informatie over: privé of op de zaak, Auto van de zaak, Eisen kilometerregistratie, Bijtelling privégebruik auto, Privéauto zakelijk gebruiken, Btw aftrekken van kosten privéauto, Auto, kopen, leasen of huren, Milieuvriendelijke auto (Vamil), Teruggave BPM bestelauto voor ondernemers.

Deel deze pagina: