Kennisbank

Welke verzekeringen moet je afsluiten als zzp'er in de zorg?

zorgmedewerkers met cliënt

Zit je eraan te denken om aan de slag te gaan als zzp’er in de zorg? Dan ben je zeker niet de enige. Steeds meer medisch professionals starten als zelfstandige in de zorg. Hoewel werken als zzp’er in de zorg ook veel voordelen heeft, betekent dit wel dat je werkt voor eigen rekening en risico. Wees er daarom zeker van dat je, naast het afsluiten van een verplichte Klachtenregeling Zorg, je risico’s afdekt met de juiste verzekeringen. Wij vertellen je hieronder meer over de risico’s die je kunt lopen en met welke verzekering je deze af kunt dekken.  

Hoe word je zzp'er in de zorg?

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De grootste groep zzp’ers in de zorg heeft voldoende aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld verzorgenden, helpenden, verpleegkundigen en begeleiders. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan eigendommen van derden en letselschade. Ook wanneer dit bijvoorbeeld komt door het onjuist toedienen van medicatie, mits je hiervoor bevoegd bent. 

Voor helpenden en verzorgenden is een AVB altijd voldoende. Je kunt hieronder direct een passende verzekering aanvragen.  

AVB afsluiten

Ben je verpleegkundige? Dan wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook weleens geëist. Neem hiervoor gerust contact met ons op. 

Hulp of advies nodig van onze adviseurs?

Heb je een vraag, zijn er onduidelijkheden of heb je behoefte aan advies? Bel of mail vrijblijvend met onze adviseurs voor meer informatie.
050-7001950 Stuur ons een e-mail
Contact met verzekeringsadviseur

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Medische beroepen waarvoor doorgaans een HBO- of WO-opleiding is afgerond, vereisen vaak een volledige beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) om het risico van medische aansprakelijkheid af te dichten. Het gaat hier om de financiële gevolgen van het stellen van een diagnose, schade door het onjuist uitvoeren van een behandeling ofwel het geven van een onjuist advies. 

Beroepen waarvoor je een BAV nodig hebt zijn bijvoorbeeld alle soorten artsen, maar ook fysiotherapeuten, psychiaters, psychologen, osteopaten en (ortho)pedagogen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor medische beroepen aanvragen doe je hieronder:

BAV afsluiten 

Twijfel je of je een beroeps- of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze deskundige adviseurs. 

Rechtsbijstandsverzekering 

Naast een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook vaak gekozen voor een rechtsbijstandverzekering. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten rondom je onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan conflicten naar aanleiding van verbintenissen die je met klanten/afnemers, opdrachtgevers of met leveranciers bent aangegaan. Ook bij het onbetaald blijven van een factuur krijg je juridische hulp bij het incassotraject. 

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten 

Arbeidsongeschiktheid en ongevallen 

Als je besluit te gaan starten als zzp’er in de zorg krijg je geen loon doorbetaald wanneer je ziek wordt. Dit risico kan je opvangen middels een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ook wordt wel eens gekozen voor het afsluiten van een ongevallendekking. Deze biedt een eenmalige gelduitkering wanneer je blijvend invalide raakt. Dit is geen vervanging van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze keert namelijk tot de afgesproken einddatum uit. Dit kan in het uiterste geval bij langdurige ziekte wel tot je pensioen zijn.  

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is, wanneer je hier geen kennis van hebt, best complex. Laat je daarom bijstaan door een van onze adviseurs. Zij kunnen samen met jou een arbeidsongeschiktheidsverzekering op maat samenstellen.  

Meer over de AOV  AOV afsluiten

Op deze pagina