Zzp in de zorg
Aan de slag als zzp’er in de zorg
Het verschijnsel “zelfstandig zonder personeel” (zzp) is in Nederland niet meer weg te denken. Naar schatting werken in Nederland meer dan een miljoen mensen als zelfstandige zonder personeel. Ook het fenomeen zzp in de zorg neemt nog steeds toe, ook al zijn er sinds de handhaving van de Wet DBA, veel opdrachten in de zorg verdwenen.
Voordelen van zzp’er zijn in de zorg
Werken als zzp’er in de zorg geeft je de mogelijkheid om je eigen inkomen te genereren en daadwerkelijk zorg te verlenen. Hierdoor kun je je passie voor zorgverlening behouden en tegelijkertijd voor je eigen inkomen zorgen. Er zijn nog steeds veel uitdagingen maar zelfstandigen in de zorg, kiezen zelf voor het ondernemerschap, vooral omdat werkgevers vaak niet voldoende rekening houden met hun personeel.
Zzp'ers in de zorg zijn ondernemers en lopen risico
Werken als zzp’er in de zorg betekent dat je een ondernemer bent met een eigen bedrijf: “Handelend voor eigen rekening en risico”. Vanaf het moment dat je zelfstandige bent ligt de aansprakelijkheid voor jouw handelen bij jouzelf. Op ieder gebied moet je zelf actie ondernemen: financieel, belastingen, zorgen voor klanten en aansprakelijkheid.
Bedrijfsaansprakelijkheid thuiszorg
Verzekeringen voor zzp’ers in de zorg zijn belangrijk. Omdat je als zelfstandige ondernemer verantwoordelijk bent voor alles wat je beroepsmatig doet, loop je risico op het veroorzaken van schade aan personen of zaken. Om jezelf te beschermen tegen de financiële gevolgen hiervan, adviseert ZZP Nederland om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet echt duur, maar behoedt je voor een flink financieel risico mocht er onverhoopt schade ontstaan. Deze schade kan zijn aan mensen of zaken, inclusief juridische zaken.
Vooruitzichten zzp in de zorgverlening
Het kabinet heeft het belang van zelfstandigen in de AWBZ-zorg in natura eindelijk onderschreven en is met een aantal oplossingen gekomen (per 1-1-2015):
- Zzp’ers kunnen vanaf 1 januari 2015 zich laten inhuren door cliënten
- Zzp’ers mogen zich laten inhuren door zorginstellingen.
- Bemiddelingsbureaus voor zzp’ers in de zorg zijn toegestaan
Let op: bemiddelen is iets anders dan detacheren. Bij bemiddeling in opdracht van de zelfstandige vraagt een bemiddelaar een bedrag aan de bemiddelde zzp’er die uitsluitend rechtstreeks factureert aan een zorginstelling of cliënt en voor eigen rekening en risico. Bij detacheren wordt de zzp’er ingehuurd door de detacheerder en weer doorverhuurd aan een zorginstelling of cliënt, dit wordt niet gezien als zelfstandig werken maar een loondienstverband.
- Zzp’ers mogen rechtstreeks een contract sluiten met een zorgkantoor
Let op: bij zorgverzekeraars en zorgkantoren is een terughoudendheid ten aanzien van rechtstreeks inhuren van zelfstandigen omdat men dit ervaart als een verhoging van de administratieve lasten. Daarnaast speelt ook de onzekerheid door de Wet DBA een rol, waardoor potentiële opdrachtgevers zich soms terugtrekken.
Criteria voor zzp'er in de zorg
Om een zzp’er in de zorg te worden dien je wel te voldoen aan de criteria om als zelfstandig ondernemer aangemerkt te worden. Het gaat daarbij met name om de volgende elementen:
- de duurzaamheid en de omvang van de werkzaamheden;
- organisatie van kapitaal en arbeid;
- de grootte van jouw omzet en winst;
- het lopen van (ondernemers)risico t.a.v. omzet, aansprakelijkheid, en debiteuren;
- de mate van zelfstandigheid bij het verrichten van werkzaamheden;
- de beschikbare tijd;
- de bekendheid die naar buiten aan de werkzaamheid wordt gegeven, bijvoorbeeld door het maken van reclame, website, visitekaartje etc;
- het aantal opdrachtgevers;
- het spraakgebruik, wat in objectieve zin als zodanig wordt aangemerkt.
Hiermee bedoelt men dat je spreekt als ondernemer en niet als werknemer
Niet ieder punt weegt even zwaar, de belangrijkste punten zijn eisen die voor iedere ondernemer gelden, zoals het aantal opdrachtgevers, het lopen van ondernemersrisico, de mate van zelfstandig kunnen en mogen handelen, en de presentatie naar opdrachtgevers.
Zorg en btw
Vrijstelling van btw voor zzp'ers in de zorg is van toepassing als je rechtstreeks aan cliënten, zorginstellingen, zorgkantoren of ziekenhuizen factureert. Vereniging ZZP Nederland heeft meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst ondersteund en gewonnen. Uiteindelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat geneeskundige diensten verricht aan de mens vrijgesteld zijn van btw. Dat betekent dat voor vrijwel ieder beroep in de zorgsector een btw-vrijstelling geldt.
Voorwaarde is wel dat geen sprake is van een uitleenovereenkomst, dienstbetrekking van degenen die het werk verrichten bij het ziekenhuis of van enige andere juridische band tussen de maatschap of de maten of werknemers van de maatschap waaruit toch een verhouding van ondergeschiktheid bestaat ten aanzien van arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden tegenover het ziekenhuis/verzorgingsinstelling.