Kennisbank

Zzp en 65-plus; wat zijn de regels?

man vrouw handen

Er zijn legio redenen waarom je na je AOW-leeftijd nog ondernemer bent of wordt. Gelukkig is de hoofdreden voor de meeste ondernemers met AOW-leeftijd, dat ze het gewoon leuk vinden, nog niet achter de geraniums willen, maar door willen werken. Voor iedereen die op de oudere leeftijd nog ondernemer is of wordt geldt; er zijn enkele regels anders dan wanneer je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Hieronder lees je welke.

Belastingtechnische verschillen

Het goede nieuws is dat ondernemerschap geen invloed op de hoogte van jouw AOW-uitkering. Werken als ondernemer na AOW-leeftijd is dus een mooie aanvulling op dit basisinkomen. Ook het krijgen van pensioen is geen belemmering om na de AOW-leeftijd bij te verdienen.

Voordelen ondernemen na AOW-leeftijd:

  • Je gaat minder belasting betalen. Je hebt immers jouw duit al in het zakje gedaan door jarenlang premies voor de volksverzekeringen (waaronder de AOW) te betalen. Hoeveel minder? Zie hier de diverse schalen van de inkomstenbelasting.
  • Je krijgt al AOW en hebt daarmee sowieso een bestaansminimum om op terug vallen.

Nadelen ondernemen na AOW-leeftijd:

  • Je mag nog maar 5 jaar lijfrentepremie of storting in de oudedagsreserve aftrekken van de inkomstenbelasting.
  • Je hebt geen recht op inkomen of renteloze lening in de Bbz-regeling
  • Geen recht op de IOAZ-uitkering
  • Ondernemersaftrek, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek, geldt voor 50%
  • Je kunt door jouw extra inkomsten in een hoger belastingtarief terechtkomen en dus meer belasting moeten betalen. Maar zoals je al hebt gelezen, betaal je wel een stuk minder belasting.

Ik ga voor mezelf beginnen

Als je voor het eerst een bedrijf gaat starten, dan komt er veel op je af. Hierboven heb je gelezen welke specifieke zaken gelden voor ondernemen na AOW-leeftijd, maar er zijn natuurlijk ook veel regels die niet veranderen door je leeftijd. Om je in het ondernemerschap in te leiden hebben wij een stappenplan geschreven.

Af en toe een klus

Niet iedere senior wil fulltime gaan ondernemen. Er zijn genoeg mensen op AOW-leeftijd die vanwege hun kennis of kunde gevraagd om eenmalig een opdracht te doen, of een lezing of workshop te geven. Daarvoor hoef je geen onderneming op te tuigen en in te schrijven in het handelsregister van de KVK. Afhankelijk van hoe vaak je gevraagd wordt, kan je op persoonlijke titel een kwitantie sturen (zonder btw) en die dan opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting als ‘inkomen uit overige werkzaamheden’.

Word je wel vaker gevraagd om opdrachten/workshops/lezingen etc. te geven, maar heb je geen ambitie om je als ondernemer in te schrijven. Dan is werken via een uitzendbureau of een payrollbedrijf een goede optie.

Doorwerken bij werkgever

Na je AOW-gerechtigde leeftijd zal meestal, omdat de cao of je arbeidsovereenkomst dit voorschrijft, je contract automatisch worden ontbonden. Als jij en je werkgever dat met elkaar overeenkomen, dan kan je een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaan.
Wil je (nieuwe) werkgever je niet op de loonlijst hebben en wil jij liever geen ondernemer zijn, dan kan je wellicht via een uitzendbureau, detachering of via de Doorwerkregeling aan de slag.

Op deze pagina