Als zzp’er een eenmanszaak starten, wat houdt dit in?
De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm onder zzp’ers. Het is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Deze persoon is verantwoordelijk voor de onderneming. Dat betekent dat er geen rechtspersoonlijkheid bij een eenmanszaak is betrokken.
Dat een eenmanszaak zo populair is, komt doordat het snel geregeld is en weinig kost. Het enige dat je hoeft te doen is naar de Kamer van Koophandel gaan en je onderneming aanmelden in het handelsregister, dat kost € 51,95. Daarbij heb je met een eenmanszaak recht op verschillende belastingvoordelen.
De voordelen van een eenmanszaak:
- je hoeft geen jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant;
- je doet zelf je belastingaangifte;
- er is geen belemmering voor het in dienst nemen van medewerkers;
- het resultaat van de eenmanszaak is het inkomen van de ondernemer. Dit wordt dus alleen belast bij de inkomstenbelasting;
- eventuele investeringen kunnen verrekend worden met een eerder genoten inkomen. Hiermee verlaag je het investeringsrisico.
Maar er zit ook een nadeel aan een eenmanszaak. Je bent namelijk met je privévermogen aansprakelijk voor de eventuele schulden van je bedrijf. Stel: je bedrijf gaat door een verkeerde beslissing failliet, dan kan dat grote financiële gevolgen hebben voor jou. Dit kan je in het slechtst denkbare scenario je huis en je inboedel kosten. Zodra je garant staat voor een eenmanszaak is het verstandig om je huwelijkse voorwaarden nog eens op te stellen.
Eenmanszaak met personeel?
Ja, dat kan gewoon. Het woord eenmanszaak slaat op hoeveel eigenaren er zijn en dus niet op de hoeveelheid mensen die in dienst zijn. Een beetje een misleidende term dus. Realiseer je wel dat zodra je van zzp’er naar een eenmanszaak met personeel gaat, je loonheffingen over het salaris van je werknemers moet betalen en je een personeelsadministratie moet bijhouden. Overweeg dus altijd of je echt personeel wilt aannemen of dat je misschien eerst beter de hulp van een andere zzp’er kan inschakelen.
Eenmanszaak of bv
Wil je starten als ondernemer, maar twijfel je over of je als eenmanszaak of als bv moet beginnen? Zet dan de verschillen op een rij en kijk wat voor jou belangrijk is. Kostentechnisch zie je bijvoorbeeld vaak dat een bv meer kost dan een eenmanszaak, maar daar staat tegenover dat de belastingtarieven voor een bv weer lager zijn.
Het grote verschil zit hem echter vaak in wie aansprakelijk is wanneer het financieel niet goed gaat. Denk dus goed na wat voor en hoeveel risico je bereid bent te nemen met je onderneming.
Hoe richt je eenmanszaak op?
Het oprichten van een eenmanszaak is snel en eenvoudig. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je in te schrijven in het Handelsregister van KVK. Je kunt maximaal één eenmanszaak inschrijven.
Van eenmanszaak naar bv
Je kunt ook altijd beginnen als eenmanszaak en later doorgroeien naar een bv. Dit gebeurt vaak omdat het bedrijf groeit en je niet meer met je privévermogen aansprakelijk wilt zijn. Met een bv is het makkelijker om je risico’s te spreiden. Daarnaast is een bv makkelijker om over te dragen aan eventuele investeerders of kopers.
Ook handig: